Chinese delegatie maakt kennis met Vlaamse zorginnovaties

Van zondag tot dinsdag is een zeskoppige delegatie van het Hanzhong Vocational and Technical College op werkbezoek in Turnhout. De Chinese bezoekers…

Chinese delegatie maakt kennis met Vlaamse zorginnovaties

Van zondag tot dinsdag is een zeskoppige delegatie van het Hanzhong Vocational and Technical College op werkbezoek in Turnhout. De Chinese bezoekers zijn te gast bij de opleiding Verpleegkunde van de Thomas More-hogeschool. Tijdens hun bezoek maken ze ook actief kennis met verschillende Vlaamse zorginnovaties.

Turnhout & Hanzhong: milieu, welzijn en zorg

De Stad Turnhout heeft al bijna vijftien jaar een vriendschapsband met de Chinese stad Hanzhong. De twee steden werkten al samen rond beleidsthema’s zoals milieu en welzijn, wat tot heel wat uitwisselingen leidde. Sinds een paar jaar is ook de zorgsector een speerpunt in de samenwerking.

In oktober 2015 brachten een delegatie van de Provincie Antwerpen, onder leiding van gouverneur Cathy Berx, een aantal vertegenwoordigers van de Stad Turnhout en van de Turnhoutse campus van Thomas More een bezoek aan Hanzhong. Thomas More en het Hanzhong Vocational and Technical College tekenden bij die gelegenheid een samenwerkingsovereenkomst in functie van de opleiding Verpleegkunde.

thomasmore_chinesedelegatie_zorganderstvlrlr

Thomas More, Hanzhong en de Kempische zorgsector

De samenwerkingsovereenkomst tussen de twee hogescholen wordt tijdens het bezoek van de Chinese delegatie in concrete afspraken omgezet. Daarnaast maken de gasten kennis met de campus van Thomas More en het skills lab voor verpleegkunde, en er volgt een bezoek aan een aantal Kempische zorginstellingen en –diensten, zoals het GielsBos en het Wit-Gele Kruis van Antwerpen.

Ook zorgondernemer Marc Driesen werd uitgenodigd om de werking van Digitale Woonassistent toe te lichten: een innovatief digitaal secretariaat, gespecialiseerd in woonbeheer, zorgbeheer en verhuurpromotie van onder andere assistentiewoningen. Recent richtte Digitale Woonassistent ook een zorgcentrale op waar tot 24u-per dag oproepen worden behandeld van zorgbehoevenden en hun omgeving.

Marc Driesen: “Je verwacht grote verschillen tussen de Vlaamse zorgsetting en deze in China. Toch blijken er heel wat overeenkomsten te zijn. Ook in China is men op zoek naar innovatieve oplossingen om zorgprofessionals zoveel mogelijk te ontlasten en de zorg die ter beschikking is efficiënt te beheren en in te zetten. Technologie is ook voor hen een optie om deze doelstellingen te realiseren.”

Dat Digitale woonassistent ook al echt werkt binnen verschillende organisaties in Vlaanderen en ook de 24uurs zorgcentrale vandaag operationeel is, kon eveneens op bijval rekenen. Digitale woonassistent is bezig met het uitrollen van haar project in Vlaanderen en mikt zeker niet op korte termijn op een buitenlands avontuur. Toch werd bij de ontwikkeling van de software al meteen rekening gehouden met een omzetting naar verschillende andere talen. Driesen toonde ook meteen een Chinese versie van Digitale woonassistent aan de delegatie.

Bron: Zorganderstv.be

Start typing and press Enter to search